donderdag 20 januari 2011

Het Internet


Het Internet, we hebben er allemaal mee te maken. Het heeft zich zo geïntegreerd in de hedendaagse globale maatschappij dat we afhankelijk zijn geworden. Bijna iedereen maakt wel gebruik van diensten als YouTube, Facebook en Twitter, en door deze media wordt de wereld steeds kleiner. Mensen in een ander land zijn ineens steeds minder vreemd. Je kunt bijna zeggen dat het ons samen brengt, nee sterker nog: je kunt dat zeggen. Het internet zelf is uiteindelijk gewoon een land, een natie of een samenleving. Niet een natie die land bezit, die belasting eist, maar een land waar iedereen in de basis gelijk is en dus zijn eigen positie hier in moet vinden. Een land waar informatie vrij gedeeld wordt, waar alles om informatie draait, alles is open voor iedereen en zo kun je ongelofelijke hoeveelheden kennis opdoen op het net. De mensen met macht zijn ook de mensen met informatie. 

Nu loopt de openheid en neutraliteit van het internet gevaar. Critici beweren dat het gevaarlijk is en het menselijke contact verslechterd en meerdere regeringen zoals de VS en China proberen het te beheersen.
Maar dat zou niet iets goeds zijn, want het is juist die vrijheid van informatie die ervoor zorgt dat het internet een werkende en snelgroeiende samenleving is. Het internet brengt ook juist mensen samen door landsgrenzen en cultuur te negeren en in basis iedereen op gelijke voet met elkaar te laten communiceren. 

En nu woed dus de strijd om het internet. Als de critici winnen, dan kunnen we de vrijheid gedag zeggen en zijn de mensen een stap dichter bij een Orwell achtige dystopie. Maar ik betwijfel of het ze lukt de  ‘Anarchisten van het web’ te verslaan. Want uiteindelijk krijgen ze dan te maken met de terugslag van hun eigen inwoners, en al is de man zeldzaam die de status quo durft te verstoren, onderdrukking leidt uiteindelijk tot revolutie. Maar voornamelijk denk ik dat het ze niet lukt, omdat het internet een globaal iets is. Eén land zal het nooit kunnen beheersen en in de huidige wereld van globalisatie kun je niet meer los van de wereld zijn, je kunt niet meer niet meedoen met de rest. Zelfs Amerika zal niet de wereld kunnen beheersen en buitensluiten tegelijkertijd.
 
Er woed nu een oorlog; om het internet en uiteindelijk om onze vrijheid. De soldaten, dat zijn wij, iedereen die gebruikt maakt van het internet. Maar aan welke kant je staat bepaal je uiteindelijk zelf. Ik hoop alleen dat je goed nadenkt over hoe jij de toekomst wil zien, want uiteindelijk is dat ook de kracht van het internet; één man met een idee, kan de wereld veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten